Uncategorized

Een zicht op medicinaal gebruik van cannabis

Medicinaal gebruik van cannabis is doorheen de geschiedenis terug te vinden. In Europa deed de cannabisplant maar pas in het midden van de 19e eeuw haar intrede maar ze werd al sinds de Sung dynastie in het oude China voor medische toepassingen ingezet.

We vinden dan ook meer dan 28 medicinale bereidingen die met succes werden ingezet voor symptomatische en therapeutische behandeling.
Door de opkomst van synthetische medicijnen verloor de plant zijn medische betekenis en staat zij nu vooral bekend als recreatieve drug. We mogen de therapeutische mogelijkheden van deze plant voor moeilijk behandelbare patiënten echter niet vergeten.

Een breedspectrum behandeling

Medicinale cannabis kan helpen bij behandeling van complexe ziektebeelden als het reguliere medicinale aanbod niet voldoet. Zij werkt in op het endocannabinoïde systeem dat actief is door het hele lichaam. Hierdoor is cannabis werkzaam op meerdere niveaus, de drie belangrijkste zijn neurologisch, mentaal en immunologisch. Cannabis heeft een grote waarde bij ziektebeelden waarbij pijn, slaapproblemen en psychisch leiden samen voorkomen, maar dit is zeker niet haar enige toepassing. De lijst van indicaties is lang en omvat eetstoornissen, oncologische, neurologische, psychiatrische, specifieke fysiologische en degeneratieve problematiek. In dit boek focussen we op de behandeling van 11 ziektebeelden waarvoor MEDCAN vzw het vaakst adviserend optreed.

Contra Indicaties

Medicinale cannabis bezit een hoog potentieel voor symptomatisch en therapeutische behandeling in de gezondheidssector, maar er zijn ook contra-indicaties waar men rekening mee moet houden. Soms zullen deze de mogelijkheid voor een behandeling met medicinale cannabis uitsluiten, vaak volstaat het om enkel bepaalde genotypes van de plant uit te sluiten en/of de dosis aan te passen. Geen enkel medicijn is vrij van bijwerkingen zo ook medicinale cannabis. We besteden in ons boek medicinale cannabis in de gezondheidssector dan ook de nodige aandacht aan deze en hoe ze kunnen worden voorkomen.

De productie van medicinale cannabis

Een belangrijk aspect van wat men als medicinale cannabis beschouwt is haar productiewijze.
Cannabis is een natuurproduct, een plant en behoort dan ook tot de fytotherapeutica.
In de moderne geneeskunde zijn zowel wetgever, geneesheer en patiënt vragende partij voor gestandaardiseerde dosering.
Het metabolisme van een plant, dat de werkzame bestanddelen produceert is echter onderhevig aan een grote variatie door genetische en omgevingsfactoren. Producenten van medische cannabis zoals het Nederlandse Bedrocan International lossen dit probleem op via een nauwkeurige genetische selectie en gestandaardiseerde kweekomstandigheden. Hierdoor kunnen zij een betrouwbaar product dat steeds dezelfde werkzame stoffen in dezelfde verhoudingen bevat aanleveren. Het geeft artsen een houvast in het voorschrijven van de correcte dosis en laat nauwkeurige regulering door de overheid toe. Uiteindelijk komt dit de patiënt te goede omdat hij/zij nu een betrouwbaar medicijn heeft.