Uncategorized

Praktische Informatie

Wilt U meer weten of en hoe een behandeling met medische cannabis kan helpen bij behandeling, de adviserende rol van MEDCAN vzw en de praktische mogelijkheden ? Ook dit staat uitgebreid in ons boek. Maar we lichten toch al een tipje van de sluier op.

Toediening

Vaak wordt er gedacht dat je cannabis altijd moet roken, er zijn echter alternatieve toedieningswegen waaronder vaporisatie, olie, capsules, eetbare producten en thee. Dit zijn allen gezondere alternatieven dan roken die elk hun specifieke toepassingen hebben afhankelijk van de dosis en farmacokinetiek waar de patient belang bij heeft.

Magistrale Bereidingen

In Nederland is het een apotheek dan ook toegestaan om op voorschrift van een arts magistrale bereidingen te maken op basis van medicinale cannabis geproduceerd door Bedrocan International. Voorlopig kan dit nog niet in België, daarom dat MEDCAN vzw hier intensief voor ijvert.

Wat zegt de wet

De Nederlandse apotheker is echter nog steeds onderhevig aan de strenge wetgeving omtrent magistrale bereidingen en aflevering. Hij mag enkel magistrale bereidingen direct aan de patiënt afleveren; verzending/export is verboden. In België heerst er een gelijkaardig gedoogbeleid.
In medicinale cannabis in de gezondheidssector gaan we ook dieper in op deze vaak dubieuze wettelijke situatie alsook, op de impact van het besluit dat in 2015 goedgekeurd werd door minister van Volksgezondheid Maggie de Block. Ook bespreken we de rol van de therapeutische vrijheid van een behandelend arts en de adviserende dienstverlening van MEDCAN vzw in relatie tot deze specifieke materie.